Изпълнителният директор на НКИЗ ЕАД бе гост в предаването „Светът е бизнес“ на телевизия Bloomberg

На 22.02.2024 г. изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД г-н Константин Палавеев даде интервю за телевизия Bloomberg, в което очерта основните моменти отработата на компанията, както и актуалните теми и предизвикателства в развитието на индустриалните зони, управлявани от НКИЗ ЕАД:

Национална компания индустриални зони представлява ключов инструмент на държавата за привличане на инвестициии България става все по-привлекателна в това отношение. Пример за това е рекордният ръст през изминалата година на преките чуждестранни инвестиции. Ръстът на интереса към инвестиции се дължи на подобряването на условията и това, което можем да предложим“.

По отношение на Индустриален парк София - Божурище г-н Палавеев посочи: „Паркът е доста активен и има разнородни дейности. Има споразумение за изграждане на нова пътна връзка, сключено между Столична община, Агенция „Пътна инфраструктура“ и „Националната компания индустриални зони“ ЕАД, като вече е направена първата съществена крачка. Проектът ще бъде продължение на булевард „Царица Йоанна“. В бюджета за 2024 г. заложените средства за тази инфраструктура вече са факт“.

Други акценти от интервюто:

В процес на проучване сме на всеки един район – от какво има нужда бизнесът, какви инвеститори могат да бъдат привличани спрямо условията, които можем да предложим. Например Видин има изключително добра възможност да се получи регионален логистичен хъб поради много добрата локация“,

Проектът Доброславци е изключително амбициозен и ще бъде насочен към автомобилната индустрия, тъй като има такъв изявен инвестиционен интерес. Освен за производство, наблюдаваме желание от инвеститори за изграждане на R&D и развойни центрове. Идеята за новите проекти като Доброславци е да не се случват нещата на парче, а предварително да се изгради зоната с всички комунални услуги“.

ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ