Конкурсът на БАИ "Инвеститор на годината 2023" отличи редица фирми на българския пазар

На 5 март 2024 г. се състоя церемонията по награждаване на най-изявените инвеститори в България през изминалата година. От страна на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД в събитието взе участие изпълнителният директор на компанията Константин Палавеев.

Българската агенция за инвестиции в продължение на 18 години награждава тези компании от страната, които през предходната година са направили устойчиви и ефективни инвестиции, внедрили са високи технологии и са разкрили нови работни места с цел насърчаване на интелигентен и устойчив икономически растеж.

Конкурсът отличи компании в пет главни категории:

"Инвеститор на годината-2023", "Инвестиция в иновативен бизнес", "Инвестиция в разширяване на бизнеса", "Инвестиция на зелено", "Инвестиция в човешки капитал", както и в подкатегориите: "Иновативен продукт", "Успешен стартъп", "Устойчив бизнес", "Община в България с най-много инвестиции за 2023 г.", "Инвестиция с нисък въглероден отпечатък", "Инвестиция с висок принос за развитие в региона".

"Шнайдер Електрик България" спечели голямата награда "Инвеститор на годината-2023", връчена от Мария Габриел, заместник министър-председател и министър на външните работи.

В категория "Инвестиция в иновативен бизнес“ бе отличена „Нидек Елесис Ар Енд Ди Юръп България"- фирма за разработване на софтуер, хардуер и механика за електронни модули и др. Наградата бе връчена от министъра на иновациите и растежа Милена Стойчева.

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов награди в категория "Инвестиция в разширяване на бизнеса" Амер Спортс България – най-големият завод за ски в света, производител на марките Atomic и Salomon.

Глас Контрибюшън, фирма за производство на стъклени изделия и опаковки, спечели в категория "Инвестиция на зелено".

Победител в категория "Инвестиция в човешки капитал" стана "Технически компоненти България" /TCB Bulgaria/ - дъщерна фирма на немската компания EbV Elektronikbau und Vertriebs GmbH - фирма за асемблиране на електронни компоненти, оперираща на територията на гр. Видин. Инвестициите са в размер на 14 800 000 лв., а разкритите работни места - 500.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров получи наградата за община, реализирала най-много инвестиции през 2023 г.